Rookmelders

Let op: per in 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in iedere woning!

Een woning die niet bij de bouw al voorzien is van rookmelders moet op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen. Ons advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek.

Meer informatie m.b.t. de verplichting voor het plaatsen van rookmelders vindt je op de site van de Rijksoverheid.

Onze rookmelders

Een rookmelder moet voldoen aan (N)EN14604
Een Co2melder moet voldoen aan (N)EN50291
Een hittemelder moet voldoen aan (N)EN14604
Een gasmelder moet voldoen aan (N)EN14604

Rookmelders: onderhouden & testen

Optische rookmelders maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder ook afgaat als er veel stof bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom regelmatig stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je rookmelder test of de batterij vervangt.

Test maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

Een rookmelder installeren

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • In  woningen met meerdere (tussen)verdiepingen, dient minimaal één rookmelder op de begane grond, tussen het trappenhuis en de ruimtes waar brand kan uitbreken, te worden geplaatst, en één op elke verdieping in het looppad dat onderdeel is van de vluchtroute (normaal gesproken de gang en de overloop).
 • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)
 • In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels dienen de rookmelders 90 cm vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond te worden gemonteerd
 • Plaats rookmelders in loopruimten niet verder dan 7,5 meter van de verst verwijderde muur af,  niet verder dan 7,5 meter van een deur naar een vertrek waar brand zou kunnen ontstaan en niet verder verwijderd dan 7,5 meter van de volgende rookmelder.

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
 • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, etc.)

Plaats de rookmelder niet:

 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige plekken
 • in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser

Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder in de badkamer.

Vervangen van rookmelders en batterijen

Batterijen

De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Je kunt ook een vaste datum nemen om altijd je batterij van je rookmelder te vervangen. Neem bijvoorbeeld de overgang van zomer- naar wintertijd. Dan verzet je de klokken en plaats je meteen een nieuwe batterij in je rookmelder. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij vijf of tien jaar meegaat.

Niet bij elke rookmelder kan je de batterij vervangen, dit is afhankelijk per type melder en ook per fabrikant. Bij de één zal ’10 jaar na productiedatum’ gelden, bij de ander ’10 jaar na het plaatsen van de batterij’. Lees en bewaar daarom de bijgeleverde handleiding goed. Noteer eventueel op de melder de datum van aanschaf en/of het wisselen van de batterijen.

Rookmelders

Wat zeker noodzakelijk is: vervanging na 10 jaar van de gehele rookmelder. Met als reden dat de rookdetectiecellen in de rookmelder degenereren (los van het feit of de rookmelder al geactiveerd is met batterijen).

You've just added this product to the cart: